
Får vi fresta med Några recept?
Laxterrin med örtagårdsås (4 pers)
250 - 300 g färsk laxfilé
5 - 6 ägg
1,5 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning (eller 2-3 msk fiskfond)
30 - 50 g färskrökt lax i strimlor
salt, peppar, paprika
Plocka alla ben ur filén, ta bort skinnet. Kör laxen i mixer till fin puré. Tillsätt ägg, grädde och fiskbuljong. Smaksätt med salt, peppar och paprikapulver. Blanda lite finstrimlad färskrökt lax i smeten, så får terrinen en pikant extrakryddning. Bakas i ugnsfast form i vattenbad i medelvarm ugn (170°) ca 45 minuter.
Örtagårdsås
4 dl majonnäs
2 dl crème fraîche (eller keso)
färska bladkryddor och purjolök
(persilja, dragon, basilika, citronmeliss, mejram...)
Finhacka bladkryddorna och purjolöken. Blanda allt i majonnäsen. Tillsätt crème fraîche (keso). Smaken kan spetsas med lite spad från ättiksgurka.


Helstekt hjortfilé (4 pers)
Marinad
20 cl rödvin
5 cl rödvinsvinäger
1 morot
1 palsternacka
1 liten purjolök
1 liten selleri
12 st enbär
1 krm rosmarin
1 krm grovmalen svartpeppar
Grönsakerna finfördelas och blandas med rödvin och vinäger till en marinad. Den putsade hjortfilén lägges i ett fat med hög kant och marinaden hällles över. Hjortfilén ska ligga ett dygn i marinaden (i kylskåp) och bör vändas några gånger under tiden.
Efter ett dygn ska hjortfilén tas upp ur marinaden, torkas lätt, brynas runtom i stekjärn och stekas färdigt i ugn i ca 15 minuter (lätt rosa). Låt gärna filén ligga på ett varmt galler i några minuter efter stekningen innan den skäres upp i skivor, så undvikes att köttsaften rinner ut. Hjortfilén serveras med Röstångapotatis, sockerärtsskidor och vilgräddsås.
Röstångapotatis
10 medelstora potatis, rårivna i fina strimlor 1 riven gul lök
riven ost
Blanda ingredienserna, låt lite stärkelse rinna av med vattnet i blandningen. Stek blandningen som en tjock pannkaka i järn. Vänd den och baka färdigt i ugnen.
Viltgräddsås
3 dl vispgrädde
2 - 3 msk viltfond eller 1 buljongtärning
10 finhackade enbär
1 finhackad schalottenlök
45 g smör
35 g mjöl
Smörfräs lök och enbär i svag värme, pudra med mjölet, låt fräsa en stund. Tillsätt grädden och viltfond (buljongtärning). Låt koka till en slät sås. Smaksätt med salt, peppar, lite gin och grön curaçao.


Myntaparfait (4 pers)
6 - 8 äggulor
3 dl vispgrädde
1 dl avkok av mynta eller starkt myntate
riven blockchoklad
1 dl socker eller 0,5 dl florsocker
Vispa socker och äggulor till en porös smet. Vänd försiktigt ned den hårt vispade grädden. Smaksätt med myntaavkoket och riven blockchoklad. Ös upp blandningen i kaffekoppar. Låt stå i frysen i några timmar tills blandningen har fått fast konsistens. Parfait får ej frysas för hårt. Svartvinbärssorbet till myntaparfait blir en mycket intressant smakkombination. Man kan variera med att servera myntaparfait på en spegel av sockrad svartvinbärspuré.
Alltid i restaurangen